De herinneringen van de nazi-gruweldaden levend houden, dat was de missie van Jules Schelvis, chroniqueur van Sobibor. Saillant is dat hij na zijn terugkeer uit de kampen een kwarteeuw niet sprak over de oorlog. 'Vraag maar aan je moeder', zei hij, als zijn kinderen ernaar informeerden.…
Engelsen en Nederlanders speelden een cruciale rol in de wereldwijde opiumhandel, met verwoestende gevolgen voor miljoenen mensen. In het boek 'Rook en As' onthult Amitav Ghosh hoe koloniale machten opium gebruikten als machtsmiddel en economische motor.…
Belastingen zijn van levensbelang voor de staat, maar vaak is niet helemaal duidelijk hoe de lasten verdeeld worden. In het boek De sterkste schouders laat Reinier Kooiman zien dat een democratisch gesprek over belastingen helemaal…
Het landschap van Albanië kenmerkt zich door een afwisseling van afgegraasde heuvels en vlakten, verborgen dalen en verspreidde dorpjes. Dit ruige en geïsoleerde land, dat eens op de grens van Oriënt en Occident lag, oefende…
Vidkun Quisling werd na de oorlog ter dood veroordeeld vanwege collaboratie met nazi-Duitsland. Tot zijn executie bleef hij volhouden dat hij handelde uit vaderlandsliefde.…
Willem III, koning der Nederlanden, groothertog van Luxemburg en hertog van Limburg steekt bij zijn grootvader Willem I, zijn vader Willem II en zijn dochter Wilhelmina af als de minst gunstige monarch in dit rijtje.…
Het opstartgeluid van Windows 95 is door de Library of Congress in Amerika opgenomen in de zogeheten National Recording Registry. Deze catalogus bevat bevat geluidsopnamen die een bijzondere rol hebben gespeeld in de Amerikaanse cultuurgeschiedenis.…
De naam Jan is van oudsher een van de meest voorkomende voornamen in Nederland. Tussen ongeveer 1870 en 1947 kreeg bijna 7,5 procent van de pasgeborenen deze naam. Niet zo verwonderlijk dus dat deze naam…
Op 16 april 1945 werd Groningen bevrijd door Canadese troepen, na drie dagen van zware gevechten in de stad. Ter gelegenheid van tachtig jaar bevrijding is in de Groningse Akerk de komende maanden een grote…
De bevrijding van Nederland in 1944-1945 was geen zelfstandig doel van de geallieerden, maar volgde uit bredere militaire strategieën gericht op de nederlaag van nazi-Duitsland. De strijd verliep gefaseerd en ging gepaard met zware offers…
Op Historiek duiken we in het verleden en publiceren we artikelen over talloze onderwerpen. Op zoek naar een specifiek artikel of thema? Gebruik de zoekfunctie of blader door onze inhoudsopgave.