Tantalus en de Tantaluskwelling

In de Griekse mythologie is Tantalus de zoon van Zeus en de oceanide Pluto. Hij is voor bekend van de naar hem vernoemde Tantaluskwelling.

Ceto, zeemonster uit de Griekse mythologie

Ceto is een weerzinwekkend zeemonster, dochter van Pontus en Gaea. Ze is de personificatie van de gevaren van alle wateren. Ceto, wat walvis of zeemonster betekent, en haar man en broer Phorcys zijn de goden van alle grote wezens die de wateren bewonen. Samen krijgen zij een groot aantal kinderen,

Charybdis, zeemonster uit de Griekse mythologie

Het zeemonster Charybdis is een dochter van Poseidon en Gaea. Ze werd geboren als zeenimf, maar toen zij het koninkrijk van de oppergod Zeus onder water zette, werd ze door hem veranderd in een gigantische, weerzinwekkende mond.

Briareus, een van de Hekatoncheiren

Eén van de drie honderdarmige reuzen uit de Griekse mythologie. Deze drie reuzen (Briareus, Gyes en Cottus) worden geboren uit Gaea de oermoeder. Deze reuzen werden ook wel de Hecatonchiren genoemd.

De Minotaurus, de stier van Minos

De Minotaurus, schepsel met de kop van een stier en het lichaam van een mens. Woonde in een labyrint op Kreta en werd gedood door de held Theseus.

Orakel

Orakel. Plek waar de goden communiceerden met de mensen of een persoon/wezen dat als doorgeefluik fungeerde voor de goden.

Sisyfus en de Sisyfusarbeid

Sisyfus, figuur uit de Griekse mythologie. Volgens sommigen is hij de vader van Odysseus. Het Nederlandse woord sisyfusarbeid is naar hem vernoemd.